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As you are aware, new State Bar Rule 10, dealing with the administration of IOLTA
accounts in West Virginia, became effective on September 29, The State Bar’s IOLTA Advisory
Committee has been working with representatives of the West Virginia Bankers Association and
the Community Bankers of West Virginia to anticipate and address questions which will occur
regarding implementation of the new Rule. Attached is the first Question and Answer sheet
which was jointly prepared by these groups. Additional Question and Answer sheets may be
generated as questions arise. Please look for them on the IOLTA page of the State Bar’s
website. If and when questions arise, however, please do not hesitate to contact the State Bar for
information. It is through the collaborative effort which has been established between the
Participating Financial Institutions and the State Bar that this program is efficiently and
effectively moving forward. A special thank you to each of you for your help in making this
possible.

Please direct your questions to Anita R. Casey, caseya@wvbar.org or 304-553-7228
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Frequently Asked Questions About Implementing the New IOLTA Rule

Recent changes to West Virginia’s IOLTA account rule require that only the name of the attorney
or firm holding the funds in trust should be on the IOLTA account, with the interest paid to the West Virginia
State Bar. Below are answers to three frequently asked questions about how to implement the new rule.

Question: Does the new rule apply only to new accounts?
Answer: Yes.

The new rule is effective as of September 29, 2014. The rule does not address retroactivity, but
the West Virginia State Bar and its IOLTA Advisory Committee interpret the new rule to apply only to new
accounts opened on or after the effective date (September 29, 2014). Accordingly, IOLTA accounts opened on or
after September 29, 2014, must be titled ‘] Attorney/Firm Name], IOLTA Trust Account.” The West Virginia
State Bar is not an account owner even though the account is established under the State Bar’s tax identification
number.. Interest should still be paid to the West Virginia State Bar.. Although this requirement under the Rule is
new, we believe many accounts are currently established in compliance with the new Rule and therefore will not
need to be changed.

Question: Do we need to worry about the tax implications of using the attorney or firm name and the
State Bar’s tax identification number?

Answer: No, as long as the bank obtains from the attorney a W-9 from the State Bar verifying the
State Bar’s tax identification number. Additionally, the State Bar is exempt from income
reporting, so you should not issue 1099-INTs.

The IOLTA trust account is owned by the attorney or firm, and so is properly set up with the
attorney or firm as the owner, even though the State Bar is entitled to the interest.

Additionally, as an instrumentality of the state, the West Virginia State Bar is exempt from
withholding and income-reporting requirements under the Internal Revenue Code. Accordingly, bank should
suppress 1099-INT reporting internally. Suppressing 1099-INT reporting should resolve any other issues
regarding tax identification mismatches.

We recognize that many account agreements require the owner to certify that the tax
identification number on the account is the owner’s tax identification number. Banks are encouraged to consult
with their legal counsel and their operations staff regarding how best to address this unique situation. Possible
solutions include adding an addendum to the account agreements, developing an account agreement for IOLTA
accounts, or manually marking account agreements to reflect that the certification is with respect to the State Bar.

Question: Since the new rule only applies to new accounts, do we need to change existing accounts to
comply with the new rule?
Answer: Eventually, yes. We recommend transitioning existing accounts to comply with the new

rule as quickly as reasonably possible.

The West Virginia State Bar and its IOLTA Advisory Committee have taken the position that the
intent of the new rule is not to require banks to immediately change all of their existing IOLTA accounts to
comply with the new rule, recognizing that such a requirement would be both unreasonable and unduly
burdensome. However, to eliminate confusion and for consistency, and to better reflect the true ownership of the
IOLTA accounts, banks should adopt a plan for transitioning existing IOLTA accounts to comply with the
naming conventions in the new rule.
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